Zorgeloos golfen SBA Golf & Groen

Bedrijfsverzekeringen
Zorgeloos golfen SBA Golf & Groen

Ze zijn niet meer weg te denken uit ons landschap: groene, glooiende golfbanen waar liefhebbers proberen het welbekende witte balletje in de daarvoor bestemde hole te slaan. Een combinatie van ontspanning en opperste concentratie. De kwaliteit van de ondergrond bepaalt mede het succes.

Het Limburgse bedrijf SBA Golf & Groen is specialist in aanleg en onderhoud van golfbanen. Alle factoren waar het bedrijf maar enigszins invloed op heeft, worden geoptimaliseerd. Doel is om banen van topkwaliteit af te leveren. Directeur en mede-eigenaar Robert Senden werkt sinds 1997 voor SBA. “Van het gras op de green tot het zand in de bunker en van fairway tot tee; alles moet tot in de puntjes kloppen.”

Kennis van de golfsport is een must. “De juiste aanleg en passend onderhoud zorgen dat de baan snelheid heeft en dat de holes overal dezelfde eigenschappen hebben. Daar waar je afslaat hoort de ondergrond een zekere stijging te vertonen; de maaipatronen moeten de richting van de hole en de moeilijkheidsgraad van de baan laten zien. En het mag natuurlijk niet zo zijn dat de bal door een afwijking in het terrein een verkeerde kant oprolt.”

Architecten en shapers

Het architectonisch ontwerp vormt de basis, SBA zorgt voor een speelklare baan. Het bedrijf telt zo’n 55 medewerkers en huurt wanneer nodig externe expertise in. “We werken samen met ‘graafspecialisten’, in vaktaal ‘shapers’ genoemd.” Techniek is een steeds grotere rol gaan spelen. “Vroeger gebeurde het inmeten door op z’n minst twee man die handmatig piketpaaltjes uitzetten. Nu gebruiken we gps en kan één persoon het alleen af.”

Alles wat SBA op de golfbaan doet -of juist nalaat- tijdens aanleg en onderhoud kan van invloed zijn op de golfprestaties. “Van de keuze voor het zand tot waterhuishouding en beluchting. Vaak wordt het ontwerp tijdens de uitvoering nog aangepast, omdat je dan pas goed het effect merkt. Maar ook de netheid van de omgeving speelt een cruciale rol. Alles moet perfect zijn, zodat de golfer optimaal kan presteren én ontspannen.”

Duurzaam ondernemen

Met duurzaamheid heeft SBA dagelijks te maken. “Voor sportvelden is de ‘Green Deal 2020’ van toepassing. Doel is een toekomst zonder bestrijdingsmiddelen. Grasmanagement is een focus. Sterke grassen, die goed bestand zijn tegen schimmels en andere ziekten, willen we met de juiste groeiomstandigheden optimaal laten gedijen.” Senden is zelf golfliefhebber, maar gunt zich weinig tijd voor de sport. “Ik werk grotendeels op kantoor, maar van een perfecte golfbaan kan ik enorm genieten. Ik werk dagelijks aan ontspanning voor anderen. Mooi toch?”

VAN MIJNAFVAL TOT GOLFLANDSCHAP

De eerste golfbaan die SBA Golf & Groen in Limburg aanlegde, was Brunssumerheide in Brunssum. De baan ontstond vanuit ‘mijnafval’ dat was verwerkt voor recreatieve doeleinden. SBA besloot in te spelen op de grote vraag naar golfbaanspecialisten en richtte zich op de aanleg en het onderhoud ervan. Het bedrijf is één van de vijf grote landelijke spelers. Het werkgebied betreft voornamelijk Zuid-Nederland, maar SBA verzorgt ook projecten elders in Nederland en in België en Duitsland.

Ijzersterk en on-nederlands

De eerste golfbaan die werd opgeleverd door SBA Groen & Golf is golfbaan Brunssummerheide. Een golfbaan die zowel de beginnende golfer met ‘baanpermissie’ als ervaren golfers volop uitdaging en afwisseling biedt.

Golfbaan Brunssumerheide beschikt over 45 holes. Door de indeling zijn er voor elk type golfer voldoende mogelijkheden en passende spanningselementen aanwezig. De omstandigheden voor het verlagen van je handicap zijn hier optimaal, je kunt je verder bekwamen in het golfspel en er is ook voor de recreant op golfgebied genoeg plezier te beleven. Geen hole die op een andere lijkt; je ziet veel hoogteverschillen met steeds wisselende landschappen en meerdere waterpartijen. Dit maakt het golfen op deze golfbaan tot een voor Nederlandse begrippen unieke belevenis.

De techniek staat voor niets

Ook in de golfsport zorgen nieuwe technieken voor innovatie. Golfbaan Brunssummerheide werkt met EMS Golf, een webapplicatie die helpt op een efficiënte, innovatieve en duurzame manier het beheer van de golfbaan uit te voeren. In het systeem wordt dagelijks informatie ingevoerd over de status van de golfbaan, de onderhoudsactiviteiten en de golfprestaties. Perfect om inzicht te krijgen in bijvoorbeeld de onderhoudskosten aan greens, de draaiuren van machines en het verbruik van bestrijdings- en bemestingsmiddelen. Zelfs onderhoud en speltechniek kunnen met elkaar verbonden worden. Er wordt alles aan gedaan om golfers optimaal te laten presteren en ontspannen!

Zekerheuts is al jarenlang partner van Golfresort Brunssumerheide.