3 wetswijzigingen voor 2021

22 december 2020
3 wetswijzigingen voor 2021

Nieuw jaar, nieuwe regels. Per 1 januari gaan 3 wetswijzigingen in die mogelijk voor u als ondernemer van invloed kunnen gaan zijn. In dit artikel zet zekerheuts de 3 belangrijkste aangepaste regels voor starters, ZZP’ers en MKB’ers op een rij.

Overdrachtsbelasting gaat omhoog

De overdrachtsbelasting voor het aankopen van een bedrijfspand gaat per 1 januari 2021 omhoog van 6 naar 8%. Na 1 januari betaalt u voor uw nieuwe bedrijfspand dus meer belasting. Ook voor beleggingspanden gaat deze overdrachtsbelasting omhoog naar 8%. Als starter tussen de 18 en 35 jaar betaalt u daarentegen geen overdrachtsbelasting voor de aankoop van uw eerste (bestaande) koopwoning.

Zelfstandigenaftrek gaat omlaag

Als zelfstandige hoeft u over een deel van uw winst geen belasting te betalen. Deze zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren (tot 2036) stapsgewijs afgebouwd. Dit betekent dat in 2021 de zelfstandigenaftrek omlaag gaat en wel naar een bedrag van € 6670,-. Dit betekent niet direct dat u er op achteruitgaat; de arbeidskorting en algemene heffingskorting binnen de inkomstenbelasting stijgen zodat de lagere zelfstandigenaftrek gecompenseerd wordt.

Faillissementen voorkomen

Om faillissementen te voorkomen treedt per 1 januari de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in werking. Wanneer uw bedrijf in financiële problemen komt, kunt u onder deze wet uw schuldeisers een akkoord aanbieden waarin u een herstructurering van de schulden voorstelt. Indien deze goedgekeurd door de rechter wordt dit een bindende afspraak tussen u en uw schuldeisers, ook als zij het hier niet mee eens zijn. Onder dit akkoord kan het zo zijn dat zij met minder genoegen moeten nemen als dit de voortgang van uw bedrijf bevordert.

Nieuw jaar, nieuwe kansen

Ondernemen heeft in 2020 voor velen een nieuwe betekenis gekregen. Voor de één was het overleven, terwijl de ander misschien wel beter gedraaid heeft dan ooit. Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen en nieuwe uitdagingen. De adviseurs van zekerheuts wensen u een goed 2021 toe en staan voor u klaar wanneer u dit nodig heeft.

Meer informatie?