AOW en Pensionering: Hoe bouw ik, als zelfstandige, pensioen op?

21 februari 2022
AOW en Pensionering: Hoe bouw ik, als zelfstandige, pensioen op?

Ondernemers zijn altijd druk met hetgeen zij goed in zijn: ondernemen. De tijd tikt echter door en waar velen niet direct mee bezig zijn is hun pensioen. M.a.w. voor u het weet bent u achter in de veertig en is er nog niets geregeld. Naast het basispensioen dat u volgens de Algemene Ouderdomswet (AOW) van de overheid ontvangt is het als ondernemer van belang dat u een aanvullend pensioen gaat opbouwen. Dat moet u als zelfstandige echter wel zelf regelen. Zorgen voor een mooi pensioen geeft u de mogelijkheid om te genieten van alle leuke dingen die u wilt gaan doen als u eenmaal de AOW-leeftijd hebt bereikt. Uw adviseur van zekerheuts helpt u graag de juiste keuzes maken voor uw oude dag.

AOW voor ondernemer

Als u in Nederland woont en werkt, bent u meestal verzekerd voor de AOW. U betaalt premie voor de volksverzekeringen aan de Belastingdienst. Dit doet u met uw aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen. Hoeveel AOW-pensioen u krijgt, hangt af van hoeveel jaar u verzekerd was voor de AOW. En of u alleen of samen met iemand woont. Heeft u in het buitenland gewoond of gewerkt en geen premie betaald? Dan was u niet verzekerd. Voor die periode krijgt u geen AOW-pensioen.

Extra pensioen regelen

De AOW van de overheid is een basisinkomen. Uw AOW-bedrag is waarschijnlijk lager dan uw inkomen wanneer u werkt. U kunt daarom een extra pensioen regelen. In sommige situaties bent u verplicht een aanvullend pensioen te regelen bij het beroepspensioenfonds, bijvoorbeeld als u in de gezondheidszorg of bij een havenbedrijf werkt.

U kunt op verschillende manieren extra inkomen opbouwen voor later:

• Banksparen en Lijfrenteverzekering
• Sparen of beleggen
• Uw bedrijf verkopen en de stakingswinst omzetten in lijfrente
• Uw hypotheek of lening aflossen, u heeft dan op pensioenleeftijd lagere (woon)lasten
• Sparen met een collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen
• Meedoen aan een verplichte beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling (BPF)
• Doorgaan met de collectieve pensioenregeling van uw oude werkgever
• Investeren in onroerend goed
• Zo lang mogelijk na uw AOW-leeftijd blijven ondernemen

Welke pensioensopbouw past bij mij?

Welke van bovengenoemde manieren van pensioensopbouw bij uw situatie past, is per ondernemer verschillend. Persoonlijk advies op maat helpt u nu de juiste keuzes maken voor later. De financieel adviseurs van zekerheuts staan voor u klaar, maak vandaag nog een afspraak en ontdek welke mogelijkheden er zijn.

Meer informatie?