Hoe weet ik of er een levensverzekering is afgesloten wanneer een familielid overlijdt?

20 oktober 2022
Hoe weet ik of er een levensverzekering is afgesloten wanneer een familielid overlijdt?

Wanneer iemand overlijdt dan moet er heel veel geregeld worden. Het is fijn als alles duidelijk is en nabestaanden goed op de hoogte zijn gebracht van de laatste wensen en de verzekeringen die er zijn afgesloten. Maar vaak is dit niet het geval. Dan moet er gezocht worden naar alle gegevens en polissen.

Op zoek naar de polis

Is uw vader of moeder overleden en heeft u geen idee waar u moet beginnen? Probeer eerst alle polissen na te kijken of informeer bij de financieel adviseur, wanneer deze de verzekeringen heeft afgesloten dan moet het in hun systeem te zien zijn. Maar ook uw eigen financieel adviseur kan soms helpen in deze situaties. Hebben deze opties allemaal niets opgeleverd? Dan kunt u een beroep doen op de Zoekservice Levensverzekeringen.

Zoekservice Levensverzekeringen

Wanneer u niet zeker weet of uw nabestaanden een levensverzekering hebben afgesloten en de zoektocht in de papieren en bij de financieel adviseur niets heeft opgeleverd, dan kunt u een aanvraag doen bij de Zoekservice Levensverzekeringen. De digitale zoekservice levensverzekeringen van het Verbond van Verzekeraars kan nakijken of een overledene een levensverzekering had afgesloten.

Een aanvraag via de zoekservice wordt doorgestuurd naar alle deelnemende levensverzekeraars. Op de website van het Verbond van Verzekeraars staan bijna alle Nederlandse verzekeraars op een rijtje en kunt u zelf ook kijken of u hier een naam herkent. Vragen over verzekeraars die niet meer bestaan kunt u stellen aan de informatiedesk van De Nederlandsche Bank via info@dnb.nl.

Jaarlijkse aanvragen

Er worden jaarlijks ongeveer 8500 aanvragen ingediend bij Zoekservice Levensverzekeringen. In de helft van de gevallen komt daar een match uit. De aanvragen worden meestal ingediend door kinderen of de partner van de overledene. Het is echter ook mogelijk om zelf een aanvraag in te dienen. Weet u niet zeker meer of u een verzekering heeft afgesloten of zijn de polissen zoek geraakt? Dan kan het handig zijn om een verzoek in te dienen. Een aanvraag voor een levend familielid is niet mogelijk, dit moet dan door de persoon zelf gedaan worden. 

Aanvraag is gratis    

Wanneer uw eigen zoektocht geen resultaat heeft gehad, dan kunt u een aanvraag indienen bij de Zoekservice Levensverzekeringen. Daar zijn echter wel een aantal regels aan verbonden, deze kunt u hier nalezen. De procedure duurt ongeveer 2 tot 3 maanden. De aanvraag is voor de eerste 20 verzoeken per kalenderjaar gratis. Daarna zijn er kosten aan verbonden.

Zoektocht

Er worden heel veel polissen teruggevonden door de Zoekservice Levensverzekeringen. Niet alleen namens nabestaanden. Ook verzekeraars zelf gaan op zoek naar nabestaanden wanneer een polis uitkeerbaar is en niemand zich meldt. Eigenlijk zouden de levensverzekeraars een bericht moeten krijgen van uit de Basisregistratie Personen wanneer iemand overleden is, zodat er gelijk contact met de nabestaanden opgenomen kan worden. Dit is op dit moment nog niet mogelijk en het kan nog jaren duren voordat die procedure wordt opgestart. 

Meer informatie?