Negatieve spaarrentes. Sparen of beleggen?

19 januari 2022
Negatieve spaarrentes. Sparen of beleggen?

Bijna alle banken kennen op dit moment een negatieve spaarrente. Dit betekent dat u geen vergoeding meer ontvangt, maar in sommige gevallen zelfs moet betalen voor uw spaargeld. Op dit moment gaat de negatieve spaarrente in werking wanneer u meer dan € 100.000,- op uw spaarrekening heeft staan. Eigenlijk is het helemaal niet verstandig om al uw geld bij één bank te parkeren. In dit artikel leest u waarom.

Faillissement

Het gebeurt niet veel, maar het is niet onmogelijk; een bank die failliet gaat. Dit hebben we gezien bij DSB bank. In zo’n geval kan het zijn dat u uw geld kwijt bent. In Nederland hebben wij een depositogarantiestelsel. Dit garantiestelsel zorgt ervoor dat u het geld dat u op een bankrekening heeft staan terug krijgt wanneer deze onverhoopt failliet gaat. U kunt dan maximaal € 100.000,- terug krijgen per persoon. In het geval van een en/of rekening bent u in totaal voor € 200.000,- beschermd.

Spaarrekeningen bij verschillende banken

Heeft u meer dan € 100.000,- spaargeld? Zorg er dan voor dat u dit geld bij meerdere banken parkeert. Naast het feit dat u boven de € 100.000,- een negatieve spaarrente krijgt en geld moet betalen voor uw spaargeld, bent u ook niet verzekerd bij een faillissement. Probeer uw geld altijd te spreiden over verschillende banken zodat u geen risico loopt. Maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden.

Pensioen sparen

Naast het parkeren van uw spaargeld op meerdere rekeningen zijn er ook goede spaar- en beleggingsmogelijkheden voor uw pensioen. Het wordt steeds belangrijker om ervoor te zorgen dat u ook na uw pensioen kunt genieten van het leven en voor een aanvulling op uw AOW zorgt. Denk daarbij aan aanvullend pensioen sparen. Uw adviseur van zekerheuts in Nuth, Landgraaf, Born, Brunssum, Volkel, Bocholtz, Amstenrade, Belfeld, Roermond, Maastricht of Heerlen vertelt u graag over deze interessante mogelijkheid.

Beleggen of investeren?

Wilt u mogelijk meer rendement behalen met uw geld? Dan zijn er ook andere mogelijkheden om uw geld voor u aan het werk te zetten. Denk hierbij aan beleggen of investeren. Vaak iets meer risicovol dus het is wel belangrijk om hiervoor gebruik te maken van geld dat u niet direct nodig heeft. Wilt u weten welke opties voor u het aantrekkelijkste zijn? Uw financieel adviseur van zekerheuts kan samen met u in kaart brengen wat voor uw situatie het beste is. Maak nu een afspraak.

Meer informatie?