Oorlog in Oekraïne – wat betekent dat voor mijn verzekering

11 maart 2022
Oorlog in Oekraïne – wat betekent dat voor mijn verzekering

De oorlog in Oekraïne houdt de hele wereld in zijn greep. De beelden die ons uit Oekraïne bereiken zorgen voor schok en ontsteltenis en Nederland heeft zich afgelopen maandag solidair getoond met de Oekraïense bevolking en gul gegeven aan de samenwerkende hulporganisaties via Giro 555. De oorlog zorgt ook hier voor veel onzekerheid over stijgende energieprijzen en mogelijke tekorten. Er ontstaan hierdoor ook vragen over bepaalde situaties met betrekking tot verzekeringen. Hoewel de situatie continu verandert, probeert zekerheuts hier een aantal van die vragen te beantwoorden.

Reis- en annuleringsverzekering

De kleurcode van het reisadvies van de Nederlandse overheid is ‘rood’ voor heel Oekraïne. Dat betekent dat het te gevaarlijk is om naartoe te reizen. Ook voor aan Oekraïne en Rusland grenzende landen zijn aangescherpte reisadviezen uitgegeven. Deze reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn leidend voor reisverzekeraars en hebben invloed op de dekking van uw reis- en annuleringsverzekering. Wilt u liever niet reizen? Dit is meestal geen reden waarbij de annuleringsverzekering aangesproken kan worden. Annuleren is een recht, maar houd er rekening mee dat u verplicht bent de reissom te betalen die u op dat moment verschuldigd bent.

Cyberverzekering

Er wordt al geruime tijd gewezen op dreiging via digitale weg. Naast het altijd hoge risico op cyberaanvallen is ook het risico op desinformatie steeds groter. Voorzichtigheid is als altijd geboden. Cyberverzekeringen richten zich niet specifiek op risico’s uit een bepaald land of regio, maar oorlog kan in sommige gevallen wel opgenomen zijn als een uitsluiting op uw polis. Twijfelt u hierover? Uw adviseur van zekerheuts vertelt u graag meer. In de tussentijd adviseren wij u als altijd waakzaam te zijn.

Zakelijke verzekeringen

Doet u als bedrijf zaken met de regio of heeft u daar recentelijk nog zaken gedaan? De risico’s voor uw leveringen op krediet zijn momenteel hoog. De dekking kan als gevolg hiervan verder worden aangepast, zowel in termen van beschikbare dekkingscapaciteit als op het gebied van premie en voorwaarden. Ook de transportsector wordt getroffen door de steeds veranderde situatie. De in goederentransportverzekeringen gebruikelijke oorlogsclausule (M3) is in werking getreden en dit heeft meestal gevolgen voor de dekking. Heeft u twijfel over uw zakelijke betrekkingen en de gevolgen voor dekking op uw lopende verzekeringen? Uw zakelijk adviseur van zekerheuts staat u graag bij met advies.

Hulp bieden aan oorlogsvluchtelingen

Er zijn in het land verschillende hartverwarmende initiatieven ontstaan waarbij particulieren onderdak bieden aan Oekraïense gezinnen. Bent u zelf van plan om onderdak te bieden aan vluchtelingen uit de oorlog in Oekraïne. Informeer ook altijd uw adviseur. Op die manier kan hier tijdig melding van gemaakt worden bij de relevante verzekeringsmaatschappijen. Heeft u andere vragen over uw verzekeringen n.a.v. de oorlog in Oekraïne? Met vragen kunt u uiteraard altijd terecht bij uw adviseur van zekerheuts. Ook in een snel veranderende situatie als deze helpen wij u graag. Het team van zekerheuts leeft mee met de bevolking van Oekraïne en hoopt dat de situatie snel verbetert.

 
Meer informatie?