Samen sterker dan alleen

29 juli 2021
Samen sterker dan alleen

In de zorg werken steeds meer zzp’ers. Omdat alleen ook maar zo alleen is, werd in 2006 Zorg&Co opgericht. Een coöperatie van en voor zzp’ers in deze sector. Door de krachten te bundelen staan ze sterker in de zorgmarkt. Zo is Zorg&Co nu bezig met een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Opdrachten binnenhalen, jezelf op de kaart zetten en ook nog verzekeringen regelen. Veel zzp’ers in de zorgsector vinden het lastig, legt Stef Aelbers uit. Hij is assistent commercieel directeur bij coöperatie Zorg&Co. “Een goed tarief bepalen, boekhouden en andere administratieve rompslomp. Wij proberen zzp’ers zorgen uit handen te nemen. Zij hoeven zich dankzij onze coöperatie niet bezig te houden met administratie. Ze kunnen gewoon doen waar ze goed in zijn. Namelijk zorgen voor mensen, hun passie.”

Pionier in de zorg

Zorg&Co wil een pionier zijn in de zorgsector met aandacht voor het individu en oog voor het grotere geheel. De coöperatie is zowel een steun in de rug als een vangnet voor zijn leden. Dat zijn er inmiddels zo’n 750 door heel Nederland. “Ons ledenbestand is heel divers. Van mensen die eigenlijk geen specifieke vooropleiding hebben gedaan, maar vanwege de coronacrisis graag willen helpen, tot hooggeschoolde verpleegkundigen.” Op verschillende vlakken ondersteunt Zorg&Co. Zo biedt het bedrijf professionals op het gebied van thuiszorg, verpleging, verzorging en palliatieve zorg. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor begeleiding en jeugdzorg.

Makkelijker opdrachten

Via Zorg&Co vinden zelfstandigen makkelijker opdrachten. Stef: “Als je bij ons aangesloten bent garanderen we je de rest van je leven voldoende opdrachten. Wij proberen een duurzaam kenmerk te hebben. Concurrenten vragen bijvoorbeeld gigantische tarieven. Wij zeggen juist: je kan beter voor € 35 per uur werken en een jarenlange opdracht hebben, dan voor € 80 per uur een korte klus.”

Samen bereik je meer

Inmiddels is Zorg&Co een grote speler op de markt aan het worden, met vestigingen in Elsloo, Venlo, Velp en Amsterdam. En juist dat is nodig als je het verschil wilt maken. “In je eentje kun je wel een stem hebben, maar het is lastig om dingen voor elkaar te krijgen. Samen bereik je gewoon meer.” Een van de voordelen van de coöperatie is volgens Stef dat snel inzichtelijk is waar de markt om vraagt. “Soms heb je een soort onderbuikgevoel, dat voortkomt uit een bepaalde vraag. In je eentje zie je niet snel dat er aan de andere kant van het land ook behoefte is aan die oplossing. Nu hebben we zowel vraagstukken als oplossingen snel in kaart.”

Collectieve verzekering

Een van de manieren waarop Zorg&Co haar leden ondersteunt is door het bieden van een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). “Het kan zomaar voorkomen dat een zzp’er een auto-ongeluk krijgt en daardoor drie maanden niets kan doen. Dat betekent in elk geval drie maanden geen inkomen. Een AOV is voor zzp’ers vaak absurd duur, daarom sluiten ze geen verzekering af.” Doordat Zorg&Co volume kan bieden, wordt het voor verzekeraars interessant om een AOV op maat te bieden. “Er is gewoon meer marge”, aldus Stef. Het idee ligt al een aantal jaren op de plank. “Zoiets regel je niet van de ene op de andere dag. Weinig verzekeraars stonden in eerste instantie open voor het idee.” Zo’n collectieve AOV werkt twee kanten op. “Opdrachtgevers die een zzp’er inhuren zullen zich moreel verantwoordelijk voelen als een trouwe kracht door arbeidsongeschiktheid in financiële problemen komt”, gaat Stef verder. “Wij bieden een vangnet. De opdrachtgever kan door samenwerking met Zorg&Co die verantwoordelijkheid dus op zich nemen.”

Rust

Inmiddels is het Zorg&Co gelukt om een aantal partijen voor de collectieve AOV te vinden, waaronder zekerheuts. Het bedrijf denkt mee over een arbeidsongeschiktheidsverzekering op maat. “Er moeten nog een aantal stappen gemaakt worden voordat de verzekering écht op maat kan worden geleverd. Maar dit is natuurlijk geweldig. We kunnen de leden zo een stukje service en dekking geven. Onze leden zijn heel blij, want de vraag naar zo’n verzekering ligt er al lang. Dit geeft echt rust.”

Meer informatie?