Samen werken of samenwerken

27 januari 2022
Samen werken of samenwerken

Een oud Afrikaans gezegde, regelmatig gebruikt door Nelson Mandela, luidt: ‘If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.’

Iets wat de coronatijd ons zeker heeft geleerd, is dat ‘samen werken’ iets anders is dan ‘samenwerken’. Door technische snufjes als MS Teams en Zoom (als ze tenminste werken) leek het alsof we op afstand kon samenwerken. Voor mij werkte dit niet. Dan deed de koptelefoon het niet en het beeld weer wel en dan ging het andersom weer mis. Maar dat kan zeker ook aan mijn gebrek aan digitale kennis liggen.

Overstroming

Na de overstromingen in Limburg ben ik bij klanten langsgegaan in onder meer Valkenburg om te vragen hoe het met ze ging en of de schadeafwikkeling goed verliep. Daar heb ik ook bijzondere manieren van samenwerken gezien. Een mevrouw uit Friesland die een week vrij nam om te komen helpen, een meneer uit Heerlen die ook vrij nam om de uitbater van zijn stamcafé/ restaurant te ondersteunen, maar ook een spontane actie van omwonenden die met een goed gevulde bolderkar rondtrokken om de harde werkers van een broodje en een drankje te voorzien. Goed om te zien dat er ook een mooie kant aan een ramp kan zitten.

Lichaamstaal

Ik ben blij dat we weer meer fysiek contact hebben en naar mijn gevoel weer beter kunnen samenwerken. Ik miste de uitdrukking op de gezichten, de lichaamshouding en de blik in de ogen van de gesprekspartner waaraan ik kan zien of hij of zij mij nog kan volgen. Met andere woorden: of mijn boodschap goed begrepen wordt. Op onze recente personeelsdag was dit een terugkerend thema. Alle onderdelen van de ‘wedstrijd’ hadden hier min of meer mee te maken.

Blijvend voordeel

Nu maar hopen dat het niet bij losse flodders blijft, maar dat we er ons voordeel mee blijven doen. Beter voor zekerheuts en beter voor onze klanten. Ik ben er een groot voorstander van, u ook?

Ron Heuts 
Directeur zekerheuts

Meer informatie?