Waarom wachten tot uw pensioen?

07 juni 2021
Waarom wachten tot uw pensioen?

Vijf jaar geleden nam ondernemer Ruud Scholten zich voor om het helemaal anders te doen. Hij had een succesvol bedrijf, maar dat maakte hem niet gelukkig. Te veel zaken waar hij geen energie van kreeg. Te veel verplichtingen en verwachtingen. Grenzen die moesten verdwijnen. Letterlijk en figuurlijk.

Het ondernemerschap begon al vroeg voor Ruud Scholten. Tijdens zijn studie begon hij samen met zijn vader een webshop, genaamd TS24. Sinds 2013 runt hij deze, en een aantal andere shops, alleen. Het bedrijf groeide en de werkzaamheden veranderden. Het managen van de webshops met zestien medewerkers was niet waar hij gelukkig van werd. Ruud wilde reizen. De wereld zien. Vrij zijn en eigen keuzes maken. In 2019 werd de daad bij het woord gevoegd. De processen werden geautomatiseerd en het personeelsbestand teruggebracht naar nul. Een interimmanager werd aangesteld voor de operationele zaken. Alle andere taken werden extern ondergebracht. Het bedrijf had geen fysieke vestiging meer en kon online worden aangestuurd. Vanaf elke plek ter wereld. Ten tijde van dit interview is dat Bali.

Twee uur werk per dag

Op zijn 36e begon voor Ruud het leven waar menigeen van droomt. Veel mensen nemen zich voor om na hun pensioen van het leven te genieten. Maar waarom wachten? “Kies voor wat je belangrijk vindt en doe dat”, adviseert Ruud. Hij hecht weinig waarde aan bezit en leeft minimalistisch. Sinds zijn besluit om het bedrijf op afstand te gaan runnen is hij onder andere in Spanje, Griekenland, Turkije en Indonesië geweest. Plekken waar de kosten voor levensonderhoud relatief laag zijn en waar het buitenleven centraal staat. Zijn bedrijf runt hij in twee uur per dag, de rest van zijn dag staat in het teken van sporten, nieuwe mensen leren kennen en genieten van de natuur. Optimaal genieten. 

Persoonlijke ontwikkeling

Zijn avontuur is zeker niet zonder tegenslagen verlopen. Maar de beslissing om deze stap te zetten heeft hem veel gebracht. Op reis ontmoet Ruud veel gelijkgestemden -digital nomadswaar hij van leert en die hem helpen bij het veranderen van zijn mindset. Ruud’s favoriete quote is: ‘Vision is the art of seeing what is invisible for others.’ Zijn nieuwe passie, fotografie, geeft hem de mogelijkheid om zelf ook écht anders naar de wereld te kijken. 

Working from paradise

Fotografie was vanaf dag één al meer dan een hobby voor Ruud Scholten (alias Rudolfo Dalamicio). Natuur en landschappen hebben zijn voorkeur. Hij fotografeert niet om te verkopen, maar om zijn blik op de wereld te delen. De bestemmingen waar hij heen gaat om te werken laat hij afhangen van welke beelden daar te maken zijn. De camera wijst hem zo de weg naar nieuwe, paradijselijke bestemmingen.

Toekomst

Maar hoe ziet de toekomst eruit voor iemand die het leven leidt waar velen van dromen? “Over twee tot drie maanden vertrek ik weer uit Bali. Waarschijnlijk wordt het Mexico. Volgend jaar wil ik graag een huis gaan bouwen in Spanje. Waarschijnlijk wordt het een huis van zeecontainers. Veel ruimte heb ik niet nodig, maar ik wil graag weer een eigen plek. Iets wat ik zelf heb gebouwd en waar ik trots op kan zijn. Permanent zal ik er niet gaan wonen. Ik heb nog lang niet alles gezien!” 

Meer informatie?