Wanneer heeft u voor het laatst uw wachtwoord gewijzigd?

24 november 2020
Wanneer heeft u voor het laatst uw wachtwoord gewijzigd?

Waarschijnlijk langer geleden dan zou moeten. Het moge duidelijk zijn; wachtwoorden zijn heel belangrijk, niet alleen privé, maar nog meer op het werk. U wilt niet dat hackers en oplichters toegang hebben tot al uw bedrijfsgegevens en hier misbruik van maken. Het is dus heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de toegang tot de bedrijfsgegevens is afgeschermd. Zowel vanuit uw eigen account, als dat van uw werknemers.

Gebruikt u overal unieke wachtwoorden?

We doen het vrijwel allemaal, bij meerdere accounts hetzelfde wachtwoord gebruiken. Gemak dient immers de mens en makkelijk te onthouden wachtwoorden zijn het ultieme gemak nietwaar? Hier ligt een groot gevaar. Want juist deze wachtwoorden zijn makkelijk te hacken en geef toe, via de meeste accounts zijn toch zeker wel belangrijke bedrijfsgegevens in te zien? Het risico dat met ditzelfde wachtwoord ook andere accounts ontgrendeld kunnen worden is aanzienlijk en de schade die met deze toegang aangericht kan worden is groot. Kies dus altijd voor verschillende wachtwoorden bij al uw accounts.

Maak het ze moeilijk

Het is belangrijk om wachtwoorden te kiezen die niet voor de hand liggend zijn. Mensen gebruiken vaak de namen van kinderen, huisdieren of zelfs hun eigen naam. Maar dit zijn wachtwoorden die oplichters heel gemakkelijk kunnen achterhalen. Kies daarom voor een ander soort wachtwoord met verschillende letters, hoofdletters, cijfers en tekens. Op die manier maakt u het oplichters moeilijk. Om de wachtwoorden te kunnen opslaan kunt u voor uw bedrijf kiezen voor een wachtwoorden database of -tool. Hierin kunnen uw medewerkers de wachtwoorden opzoeken wanneer nodig zodat deze niet overal liggen te slingeren.

Bouw een wachtwoordenprotocol in

Moeilijke wachtwoorden alleen zijn niet voldoende. Het is aan te raden om de wachtwoorden regelmatig aan te passen. Daardoor blijft het voor hackers moeilijk om een ingang in uw bedrijf te vinden. Door een wachtwoordenprotocol in te bouwen blijft u ze een stapje voor en houdt u alle beveiliging up-to-date. Kies daarom 1 of 2 keer per jaar een moment uit om alle wachtwoorden aan te passen.

Verminder het cyberrisico

Het voeren van een wachtwoordenprotocol is natuurlijk maar een stapje in veilig online ondernemen. Om het cyberrisico voor uw onderneming te verminderen kunt u deze afdekken door een cyberverzekering af te sluiten. Hiermee kunt u de risico’s van online ondernemen voor een groot deel verminderen. Een adviseur van zekerheuts helpt u graag bij het maken van de juiste keuze voor een cyberverzekering. Maak vandaag nog een afspraak voor een adviesgesprek.

Meer informatie?