Het coronavirus en uw portemonnee

26 maart 2020
Het coronavirus en uw portemonnee

Er is geen ontkomen aan, het coronavirus beheerst het nieuws en een ieders leven in meerdere en mindere mate. Thuis werken, kinderen die thuis onderwijs krijgen, evenementen die afgelast zijn, verjaardagen en huwelijken die niet of nauwelijks gevierd kunnen worden. Slechts een aantal van de vele situaties in ons leven die anders zijn dan anders. Dat leidt tot zorgen, voor uw gezondheid in de eerste plaats, maar ook voor de toekomst. Met het nieuws vandaag dat het Centraal Planbureau verwacht dat Nederland in een recessie terechtkomt lijkt dat niet ongegrond.

Gezondheid gaat voor alles

Laten we vooropstellen dat uw gezondheid het allerbelangrijkste is. Voor u en voor anderen. We willen u dan ook vragen om de maatregelen en richtlijnen van het RIVM ter harte te nemen. Alleen samen krijgen we corona onder controle. Onze adviseurs volgen deze maatregelen en richtlijnen ook op. Vanuit huis of in enkele gevallen vanuit kantoor proberen zij u zoveel mogelijk als normaal te helpen. Via telefoon, mail of videochat staan zij u te woord.

Wordt u geraakt in uw beroep?

Veel branches hebben tijdelijk hun deuren moeten sluiten, veel zelfstandig ondernemers worden geraakt door opdrachten die stopgezet zijn en ondernemers proberen zoveel mogelijk hun zaak te beschermen en via creatieve oplossingen hun werknemers aan het werk te houden. We kunnen het ons voorstellen dat u op dit moment naast de gezondheidsrisico’s ook inzit over de financiële situatie. De overheid heeft een omvangrijk plan voor banen en de economie samengesteld waar ondernemers en zzp’ers gesteund worden in deze moeilijke tijden. Over deze noodmaatregelen leest u meer in ons artikel: Wat betekent het noodplan van de overheid voor uw bedrijf? De situatie is op dit moment zeer veranderlijk, er wordt met man en macht gewerkt aan oplossingen om iedereen zo goed mogelijk te helpen en regelingen die normaliter jaren kosten worden nu in korte tijd uit de grond gestampt. Houd voor de laatste vragen en oplossingen deze site van de overheid goed in de gaten: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/financiele-regelingen

Wat betekent het coronavirus voor mijn verzekeringen?

Net als de overheid werkt het Verbond van Verzekeraars achter de schermen aan oplossingen. Er is nog geen eenduidig beleid over hoe om te gaan met de gevolgen van het coronavirus. Dat maakt het beantwoorden van uw vragen over specifieke verzekeringen op dit moment nog moeilijk. Wij zijn uiteraard wel in gesprek met de verzekeraars om te kijken naar de mogelijkheden. Dit is complex omdat de door hen ontvangen premies voor een groot deel dienen ter dekking van noodzakelijke schade-uitkeringen. Dat u goed verzekerd blijft is uiteraard van groot belang. Zodra wij hier meer informatie over kunnen geven zullen wij dat zo snel mogelijk doen.

Wat betekent het coronavirus voor mijn hypotheek?

De vaste lasten lopen, ondanks het coronavirus, gewoon door. U heeft mogelijk een hypotheek voor uw huis en door een daling van inkomsten vormt het maandelijks te betalen hypotheeklasten een grote zorg. De grote banken hebben al aangekondigd dat zij openstaan voor tijdelijke aanpassingen in de vorm van uitstel van betaling of tijdelijk lagere maandlasten. De mogelijkheden verschillen per aanbieder, maar er zijn voor veel mensen tijdelijke oplossingen beschikbaar. Voor meer informatie en de mogelijkheden bij uw hypotheekverstrekker kunt u uiteraard contact opnemen met uw hypotheekadviseur.

Wat betekent het coronavirus voor mijn pensioenpremie?

Voor ondernemers die in de problemen komen met het betalen van de pensioenpremies wordt ook gewerkt aan een oplossing. Dit leest u ook in dit artikel: Pensioenpremie: Wat kunt u als werkgever doen? Uw pensioenopbouw komt vooralsnog niet in gevaar, maar uiteraard is hier ook voorzichtigheid geboden. Uw werkgever zal er alles aan doen om uw situatie te houden zoals altijd. Blijf wel in contact met uw werkgever over de mogelijkheden en moeilijkheden die aan beide kanten ontstaan. Samen bereik je meer dan alleen.

Bouwt u voor uw pensioen een kapitaal op via een spaar- of verzekeringsoplossing en heeft u moeite met het voldoen van uw premie? Neem dan contact op met uw adviseur om de mogelijkheden te bespreken. Ook hier is vaak meer mogelijk dan u denkt.

Heeft u hulp nodig doordat u door deze situatie getroffen bent?

Ook al is voor onze adviseurs op dit moment ook nog veel onduidelijk, staan we wel voor u klaar met een luisterend oor en willen wij u zoveel mogelijk blijven helpen. Schroom dan ook niet om contact te zoeken met uw adviseur van zekerheuts. Hij of zij helpt u met het beantwoorden van uw meest prangende vragen en zal u de best mogelijke oplossing proberen te bieden.

Meer informatie?