Wat is er mogelijk met een verbouwingshypotheek

04 maart 2023
Wat is er mogelijk met een verbouwingshypotheek

Verbouwen of verhuizen, dat is vaak de keuze die gemaakt moet worden wanneer u meer ruimte wilt of aanpassingen wilt doen aan uw huis. Op dit moment is ook het verduurzamen van de woning een reden om deze keuze te maken. Wanneer u er voor kiest om te gaan verbouwen, dan is een verbouwingshypotheek misschien een optie. Lees hier de mogelijkheden van deze hypotheek.

Tweede hypotheek

Een verbouwingshypotheek is geen speciale hypotheekvorm, het is een tweede hypotheek die u afsluit. Het kan ook een verhoging van uw bestaande hypotheek zijn, om daarmee de verbouwing te bekostigen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer u een deel van de huidige hypotheek heeft afgelost, dan kunt u het bedrag opnieuw lenen en hoeft u niet naar de notaris. Zo bespaart u een hoop kosten.

Overwaarde

Het afsluiten van een verbouwingshypotheek of het verhogen van uw bestaande hypotheek is alleen mogelijk wanneer er overwaarde is. Dit betekent dat uw huis meer waard is dan het bedrag dat openstaat aan hypotheek. Bij de aanvraag voor een nieuwe hypotheek moet er een taxatierapport van de woning gemaakt worden. Daarin wordt ook de waarde van het huis na de verbouwing opgenomen.

Subsidies

Kiest u ervoor om uw huis te verduurzamen, dan is er meer mogelijk. Dan bieden banken extra financiële ruimte en kunt u natuurlijk aanspraak maken op verschillende subsidieregelingen. Op dit moment heeft u recht op subsidie wanneer u kiest voor tenminste twee energiebesparende maatregelen zoals isolatie, HR++ glas of de aanschaf van een warmtepomp.

Persoonlijke lening

Wanneer het niet mogelijk is om een verbouwingshypotheek aan te vragen of uw bestaande hypotheek op te hogen, dan kunt u kiezen voor een persoonlijke lening. In dat geval wordt er alleen gekeken naar uw inkomen, en niet naar de waarde van de woning. De rente bij persoonlijke leningen is vaak wel hoger dan bij een hypotheek. Wanneer u het geld aantoonbaar aan de verbouwing van het huis besteedt, dan mag u de rente aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting.

Advies

Wilt u graag meer weten over de verbouwingshypotheek en de mogelijkheden die er voor uw persoonlijke situatie zijn? Maak een afspraak met een adviseur van zekerheuts. Wij staan voor u klaar met het beste advies.

Meer informatie?