Zorgverzekering 2023: kijk uit voor overhaaste beslissingen

14 november 2022
Zorgverzekering 2023: kijk uit voor overhaaste beslissingen

De zorgpremies voor 2023 zijn inmiddels bekend en u heeft als alles goed is uw voorstel voor dit jaar ontvangen. De stijgende kosten van boodschappen en energie, en het afschaffen van de collectiviteitskorting op de basisverzekering, zorgt ervoor dat veel mensen denken aan overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Jaarlijks stappen bijna 1,2 miljoen mensen over naar een andere zorgverzekering. De verwachting is dat dit jaar veel meer mensen gaan overstappen. Maar is dat nu wel zo verstandig?

Minder korting via de werkgever

Twee op de drie Nederlanders zijn op dit moment verzekerd via hun werkgever, gemeente of vakbond. Hierdoor ontvangen zij een korting op de basis- en aanvullende verzekeringen. Deze korting verdwijnt nu en daardoor betaalt u per 1 januari 2023 meer voor dezelfde basisverzekering. De korting op aanvullende verzekeringen blijft wel bestaan. Toch zorgt deze aanpassing er naar verwachting wel voor dat veel personeelsleden gaan kijken of een andere zorgverzekering niet beter bij hun eisen en wensen past.

Op de kleintjes letten

Naast de eisen en wensen die u misschien heeft voor een zorgverzekering, is de prijs op dit moment de voornaamste reden waarom consumenten overstappen. De kosten rijzen de pan uit en iedereen probeert te besparen waar mogelijk. Mensen kijken naar de zorgverzekering als een mogelijke besparingspost.

Kijk uit voor roekeloze keuzes

De verwachting is dat mensen gaan snijden in de aanvullende verzekeringen of hun eigen risico verhogen. Hierbij is het heel belangrijk om te kijken of u zonder de aanvullende verzekeringen kunt. Brengt u veel bezoeken aan een fysiotherapeut of heeft u een bril? Dan is een aanvullende verzekering zeker nodig. Het verhogen van het eigen risico kan u een potentiële besparing opleveren van maximaal €300,- per jaar. Maar wat als er iets misgaat, heeft u dan de €885,- voor het eigen risico dan wel beschikbaar? Deze afwegingen zijn heel belangrijk en moet u niet te licht nemen.

Advies over uw zorgverzekering?

Ziet u op het moment even door de bomen het bos niet meer en twijfelt u of u moet overstappen of een aanpassing moet maken in uw zorgverzekering? Maak een afspraak met een adviseur van zekerheuts. Hij of zij helpt u de juiste keuze voor uw situatie maken.

Meer informatie?