Welke hypotheekvorm kan ik kiezen?

Een hypotheek afsluiten is niet niks. Het is een belangrijke beslissing waar u goed over na moet denken. Misschien heeft u al een huis op het oog of wilt u graag weten hoeveel geld u kunt lenen voordat u op zoek gaat naar een woning. Wij vertellen u graag meer over de verschillende hypotheekvormen die er zijn en de keuze voor een rentevaste periode.

Annuïteitenhypotheek

De eerste hypotheekvorm waar we u meer over willen vertellen is de annuïteitenhypotheek. Wanneer u graag duidelijk wilt weten hoeveel u per maand kwijt bent aan maandlasten, is de annuïteitenhypotheek de beste keuze. U betaalt over de gehele looptijd hetzelfde maandbedrag. Dit maandbedrag is opgebouwd uit een aflossingsdeel en een rentedeel. In het begin is het rentedeel groter dan het aflossingsdeel en naarmate de looptijd verstrijkt draait dit als het ware om. Het aflossingsdeel wordt groter en de te betalen rente lager.

Lineaire hypotheek

De tweede hypotheekvorm is de lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvorm zijn de maandlasten in het begin hoog. Dit komt omdat u een vast bedrag aan aflossing betaalt en daarnaast een bedrag aan rente. Naarmate de tijd verstrijkt heeft u meer afgelost en wordt het rentecomponent steeds lager. Hierdoor dalen de maandlasten. U krijgt aan het einde van de looptijd steeds meer financiële ruimte.

Aflossingsvrije hypotheek

Deze hypotheekvorm mag niet gebruikt worden voor de gehele hypotheek. U kunt ervoor kiezen om maximaal 50% van de waarde van de woning te financieren met een aflossingsvrije hypotheek. Het voordeel van deze hypotheekvorm is dat u lagere bruto maandlasten heeft. Maar belangrijk is dat u uiteindelijk het geleende bedrag wel terug moet betalen. U moet er dus zelf voor zorgen dat u geld spaart voor de aflossing. Daarbij geldt vanaf 2012 dat u bij een aflossingsvrije hypotheek geen recht heeft op hypotheekrenteaftrek.

Rentevaste periode

Wanneer u een hypotheek afsluit kunt u kiezen voor een rentevaste periode. Wanneer de hypotheekrente laag is, kan dit zeer voordelig zijn. Wanneer u kiest voor een renteperiode van 15, 20 of 25 jaar dan weet u precies waar u aan toe bent. Maar er kunnen ook nadelen zitten aan een rentevaste periode. Vaak is het zo dat wanneer u iets wilt veranderen aan uw hypotheek u een boeterente moet betalen. 

Hypotheek op maat

Een hypotheek is eigenlijk altijd maatwerk. U weet nu welke hypotheekvormen er zijn en hoe een rentevaste periode werkt. Wilt u precies weten hoeveel u kunt lenen, welke hypotheekvorm daarbij past en of de keuze voor een rentevaste periode voor u verstandig is? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van zekerheuts. Samen met u zoeken wij naar de beste oplossing.

Download de informatiesheets

Welke hypotheekvorm kan ik kiezen?