De hypotheekrente blijft verder dalen, en dat biedt jou volop mogelijkheden. Afgelopen tijd hebben vier van de vijf geldverstrekkers hun rentetarieven verlaagd.
Uit het nieuwste overzicht blijkt dat een derde van deze aanbieders zowel de rente voor korte looptijden (vijf jaar vast) als voor lange looptijden (dertig jaar vast) heeft verlaagd. Hoewel de dalingen bescheiden zijn, liggen de gemiddelde hypotheekrentes voor tien, twintig en dertig jaar nu op het laagste niveau van dit jaar. Voor een looptijd van tien jaar ligt de gemiddelde rente momenteel op 3,76%, met aanbiedingen die al beginnen bij 3,55%.
De verwachting is dat deze lichte daling de komende tijd zal doorzetten, mede door de afnemende inflatie in de eurozone, die in augustus op 2,2% stond. Dit biedt de Europese Centrale Bank (ECB) meer ruimte om de rente verder te verlagen, wat ook invloed heeft op de hypotheekrentes. Dit is hét moment om je hypotheekopties te bekijken.
1. Vind de beste hypotheek
Als starter kun je door de gestegen rente minder lenen dan een tijd geleden, soms wel tot €25.000 minder. Overweeg een rentevaste periode van 10 jaar in plaats van 20 jaar, zodat je meer kunt lenen en je maandlasten lager blijven. Zelfs een aflossingsvrije hypotheek is mogelijk onder voorwaarden. Laat je adviseur je hierover meer vertellen en bekijken of dit pas bij je persoonlijke wensen.
2. Maak gebruik van financieringsopties
Misschien kunnen je ouders of familieleden je helpen met een lening via een familiehypotheek of een schenking. In veel gemeenten kun je ook gebruikmaken van een starterslening, een extra lening bovenop je hypotheek, om je net dat zetje te geven bij het kopen van je eerste huis.
1. Rentevastperiode bijna voorbij?
Loopt de rentevastperiode van je hypotheek bijna af? Dan krijg je binnenkort een nieuw rentevoorstel van je geldverstrekker, dat waarschijnlijk hoger zal zijn dan een jaar geleden. Dit is het perfecte moment om te onderzoeken of je bij een andere aanbieder een betere rente kunt krijgen. Als je je hypotheek oversluit op de renteherzieningsdatum, betaal je geen boeterente, maar houd wel rekening met bijkomende kosten zoals advies-, notaris- en taxatiekosten. Bereken eerst of de lagere rente bij een nieuwe aanbieder deze kosten dekt.
2. Extra aflossen zonder boete
Heb je spaargeld dat je voorlopig niet nodig hebt? Overweeg dan om extra af te lossen op je hypotheek. Veel geldverstrekkers staan nu toe dat je meer dan het standaardpercentage boetevrij kunt aflossen, vooral nu de hypotheekrente hoog is. Dit verlaagt direct je maandlasten, en je kunt mogelijk profiteren van een lagere rente als je hypotheek in een lagere risicoklasse valt na de aflossing.
Een hypotheek aanvragen is heel eenvoudig via Zekerheuts. Van de aankoop van een huis of bedrijfspand tot en met het verbouwen of verduurzamen van je woning. Wij helpen je de juiste hypotheek te kiezen. Vul je gegevens in en wij berekenen jouw hypotheek!
Blijf op de hoogte van wat er speelt.