De collectiviteitskorting op de basisverzekering verdwijnt

11 november 2022
De collectiviteitskorting op de basisverzekering verdwijnt

Jarenlang konden we profiteren van korting op de basiszorgverzekering via de werkgever. Twee op de drie werknemers maken nu gebruik van deze korting. De Tweede Kamer heeft besloten dat de collectieve korting op de basisverzekering moet verdwijnen. Dit heeft zeker dit jaar grote gevolgen voor veel gezinnen, zeker nu de energiekosten flink gestegen zijn en de inflatie hoog is.  

Overzichtelijker polis aanbod

De voornaamste reden voor het afschaffen van de collectiviteitskorting is om het polis aanbod overzichtelijker te maken. Daarbij vond men de situatie voor mensen die geen gebruik kunnen maken van de collectiviteitskorting oneerlijk. De collectiviteitskorting kon in het verleden in combinatie met de kortingen op aanvullende verzekeringen in sommige gevallen oplopen van 5 tot 10%. Vanaf 2023 betaalt iedereen in Nederland per aanbieder hetzelfde bedrag voor een basiszorgverzekering met daarbij een eigen risico. Zo kan er geen verwarring meer ontstaan over kortingen waar wel of geen aanspraak op gemaakt kan worden.

Grote premiestijging 2023

Wanneer u nu een collectieve verzekering heeft dan betaalt u per 1 januari 2023 meer premie voor de basiszorgverzekering. Deze verhoging komt nog bovenop de premiestijging van de verzekeraars. De zorgpremie stijgt voor iedereen. De verwachting is dat u gemiddeld €137,- per maand gaat betalen voor uw basiszorgverzekering. Dit bedrag verschilt uiteraard per verzekeringsaanbieder.

Korting op aanvullende verzekeringen

Een korting op de basiszorgverzekering is niet meer mogelijk, maar een groepskorting op de aanvullende verzekeringen nog wel. Dit zorgt uiteraard voor een minder hoge korting dan voorgaande jaren, maar het is voor veel mensen die kiezen voor aanvullende verzekeringspakketten toch nog steeds aantrekkelijk om gebruik te maken van een collectiviteitskorting.

Aanpassing voor bedrijven

Veel bedrijven boden de korting op de collectieve zorgverzekering als secundaire arbeidsvoorwaarden voor hun werknemers. Dit extraatje verdwijnt nu. Wilt u als ondernemer toch iets extra’s bieden aan uw werknemers op het gebied van gezondheid? Denk dan eens aan sporten via het bedrijf of een van de vele andere mogelijkheden.

Nieuwe tarieven en overstappen

De verwachting is, nu de collectiviteitskorting verdwijnt, dat veel mensen zullen overstappen van zorgverzekering. Vooral mensen die verzekerd waren via de werkgever kunnen nu zelf gaan beslissen welke verzekeraar het beste aansluit op hun eisen en wensen. Inmiddels zijn de nieuwe tarieven en pakketten van de zorgverzekeraars bekend gemaakt. Tot 31 januari 2022 heeft u de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Wilt u meer weten over uw zorgverzekering en de mogelijkheden om over te stappen? Maak dan nu een afspraak met zekerheuts. Wij staan voor u klaar.

Meer informatie?