De ‘jubelton’ gaat misschien verdwijnen

27 september 2021
De ‘jubelton’ gaat misschien verdwijnen

Het is een prachtige steun in de rug voor uw kinderen, zeker in deze tijd waar de aanschafprijs van een eigen huis door het dak gaat; de ‘jubelton’. Deze regeling, waarbij u een ton kunt schenken aan uw kinderen met schenkingsvrijstelling, staat op losse schroeven. Stemmen gaan op om de vrijstelling op het schenken aan kinderen te laten vervallen. Dus, wilt u graag uw kinderen helpen bij het aanschaffen van een eigen woning? Dat kan. Maar waarschijnlijk niet al te lang meer. Het is daarom belangrijk om nu gebruik te maken van deze mogelijkheid. Uw adviseur van zekerheuts helpt u graag.

 

Wat is de jubelton?

De Jubelton is een bedrag van € 105.302,-  welke belastingvrij geschonken mag worden door ouders aan hun kinderen. In principe mag de schenker ook een grootouder zijn of zelfs helemaal geen familie. De voornaamste voorwaarden zijn dat het geld gebruikt moet worden voor de aanschaf of verbouwing van een woning en dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is. Wanneer aan deze voorwaarden wordt voldaan betaalt de ontvanger eenmalig geen schenkbelasting over het ontvangen bedrag. Het is overigens ook mogelijk de schenking te gebruiken voor het aflossen van (een deel van) de bestaande hypotheek.

 

Verdwijnen van de regeling

De regeling staat op het punt om geschrapt te worden omdat de politiek deze aan het herzien is. In de praktijk is gebleken dat de vrijstelling de prijs van huizen verder opdrijft. Dit in plaats van het steuntje in de rug waar het voor bedoeld was. Daarbij vindt de politiek het niet positief dat dit voordeel alleen geldt voor kinderen van vermogende ouders. Het is nog niet definitief maar de signalen zijn wel daar dat de ‘jubelton’ binnenkort niet meer mogelijk is.

 

Nu schenken voor 2023

Gezien de politieke status is het verstandig om nu gebruik te maken van deze schenkingsvrijstelling. Wanneer u het geld schenkt hoeft de ontvanger nog geen eigen woning te hebben. Schenkt u dit jaar het geld dan moet de ontvanger het uiterlijk in 2023 gebruiken. Wanneer dat niet lukt, dan moet er alsnog schenkbelasting betaald worden. Dus wanneer u uw kind(eren) dat steuntje in de rug wilt geven en zij zijn van plan om binnenkort een huis te kopen, dan loont het om nu nog gebruik te maken van de schenkingsvrijstelling.

 

Andere manieren van schenken

Heeft u nu geen € 105.302,- beschikbaar om aan uw kinderen te geven, dan zijn er ook nog andere mogelijkheden om uw kinderen financieel te ondersteunen. Zo kunt u gebruik maken van de vaste jaarlijkse vrijstelling. Dit is een bedrag van € 6604,- welke u jaarlijks belastingvrij mag schenken. Of u kunt gebruik maken van een vrij besteedbare schenking of de studie gerelateerde schenking. Wilt u meer weten over de voorwaarden die gelden voor deze schenkingen of over de jubelton? Neem contact op met de adviseurs van zekerheuts.

Meer informatie?