Deze regelingen helpen starters op de woningmarkt

24 oktober 2023
Deze regelingen helpen starters op de woningmarkt

Als starter op de woningmarkt is het een hele moeilijke tijd. De huizenprijzen zijn erg hoog, waardoor een bestaande koopwoning nu vaak boven de €400.000,- kost. Bedragen die het voor starters vaak onmogelijk maken om een voet tussen de deur van de woningmarkt te krijgen. Gelukkig zijn er sinds begin dit jaar een aantal regelingen waar starters gebruik van kunnen maken waardoor de kans op het aanschaffen van een koopwoning iets vergroot wordt.

NHG-kostengrens verhoogd

De Nationale Hypotheek Garantie is per 1 januari al flink gestegen omdat mensen door de hoge huizenprijzen een steeds hogere hypotheek moeten afsluiten om een huis te kunnen kopen. Per 1 januari 2024 gaat de grens weer omhoog van €405.000,- naar €435.000,-. Wanneer u energiebesparende maatregelen wilt meefinancieren dan is de grens nog hoger: €461.100,-.

Vangnet voor onverwachte gebeurtenissen

Een hypotheek met NHG is een vangnet voor onverwachte gebeurtenissen, denk hierbij aan een overlijden, baanverlies of een echtscheiding waardoor u de hypotheek niet meer kunt betalen. De Nationale Hypotheek Garantie helpt u in deze gevallen om manieren te vinden zodat u de hypotheeklasten toch kunt voldoen. Lukt dit niet en moet het huis met verlies verkocht worden, dan kan de NHG deze schuld kwijtschelden.

De premie die u betaalt voor een NHG blijft in 2023 gelijk. Dit is 0,6% van de hypotheeksom.

Vrijstelling van de overdrachtsbelasting

Voor kopers tussen de 18 en 35 jaar is er een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Deze vrijstelling stijgt in 2023 naar €440.000,-. Deze vrijstelling is alleen geldig wanneer u voor de eerste keer een huis koopt. Een stimulans voor starters op de woningmarkt.

SVn Starterslening

De SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) starterslening is er, zoals de naam al aangeeft, voor starters die voor het eerst een woning kopen. U kunt deze starterslening aanvragen in meer dan 250 gemeenten in Nederland. De lening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en de hypotheek bij de bank. De hoogte en verhoging van deze lening varieert per gemeente, maar het betekent dat u vanaf 19 januari tot €50.000,- extra kunt lenen. U moet daarvoor wel de SVn Starterslening aanvragen. Meer informatie over deze lening kunt u vinden op: https://www.svn.nl/starterslening.

Hypotheek voor starters

Bent u starter en wilt u graag weten hoeveel u kunt lenen voor de aanschaf van een woning? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van zekerheuts. Samen met u gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn.

Meer informatie?