Emigreren én uw baan behouden: het kan!

15 juni 2023
Emigreren én uw baan behouden: het kan!

Misschien heeft u wel eens gedacht: ik pak mijn koffers en vertrek naar het buitenland. Roy Sotthewes dacht niet alleen, hij deed het. Hij emigreerde naar Denemarken, maar wilde wel bij zijn werkgever Visma Roxit blijven werken. Even slikken voor leidinggevende Klaas van den Bosch: "Maar we stonden er al snel positief in."

Al bijna zes jaar werkt Roy Sotthewes als projectleider bij softwareleverancier Visma Roxit. Naar volle tevredenheid begeleidt hij implementatietrajecten voor gemeenten, veiligheidsregio's en waterschappen. Toch begint het steeds vaker te kriebelen: de koffers pakken en de wereld zien. Regelmatig heeft hij er gesprekken over met zijn vrouw Helga. "De haast die er in ons land altijd is, de betutteling die steeds weer om de hoek komt kijken. We waren er wel een beetje klaar mee en verlangden naar rust."

Concrete droom

Totdat die droom van wonen in het buitenland ineens wel heel concreet wordt. "De zoon van mijn vrouw is acht jaar geleden naar Denemarken vertrokken voor zijn studie. Hij is in het land blijven plakken en leerde er zijn vriendin kennen. Zij begon een sportcafé en vroeg Helga om te managen." Roy en Helga moeten er even over nadenken, maar worden steeds enthousiaster over het idee. Roy: "Door corona werkte ik al anderhalf jaar vanuit huis. Dat ging prima, dus waarom zou het niet vanuit Denemarken kunnen. "

Positieve reactie

Met dat idee gaat hij naar zijn leidinggevende Klaas van den Bosch, directeur Delivery & Support. Klaas: "ik moest er even over nadenken. Sowieso wilde ik met Roy in gesprek over de beweegredenen. Iemand gaat natuurlijk niet zomaar naar Denemarken. Maar ik stond er gelijk positief in." Er wordt gesproken over de intenties. Is het tijdelijk of gaat het écht om emigreren? En is het de bedoeling om daar ook een baan te zoeken of juist niet? Klaas: "Het bleek al snel dat de connectie met Visma Roxit voor Roy echt blijvend was." Na overleg met het team én Roys klanten klonk het verlossende antwoord: 'ja, we gaan het doen.'

Onderschat

Makkelijker gezegd dan gedaan, blijkt gaandeweg. Stephan Scholten, directeur People & Organisation bij het bedrijf: "We hebben echt onderschat wat er allemaal bij komt kijken. Bij Visma Roxit willen we altijd dat iedere stap goed is voor het individu, het team en de organisatie. We willen graag vooroplopen en leerden inderdaad tijdens corona al dat locatie-onafhankelijk werken prima gaat." Toch kwam er bij deze stap een stuk meer regelwerk kijken dan gedacht. Stephan: "De regels zijn voor ieder land weer anders en ook collega-bedrijven hadden hier geen ervaring mee. We moesten alles dus zelf uitzoeken."

Dochterbedrijf

Het blijkt dat alles het best geregeld is als iemand op de payroll komt te staan in het land zelf. Dan is een hypotheek krijgen, belasting betalen en pensioen opbouwen een stuk makkelijker. Gelukkig heeft de Visma-groep een dochterbedrijf in Denemarken. In dit geval een uitkomst. Roy komt daar op de loonlijst te staan en wordt als het ware uitgeleend aan Roxit. Stephan: "Ook voor dat bedrijf was dit volledig nieuw en daardoor extra spannend. We hebben uiteindelijk een adviesbureau ingehuurd om alles kloppend te krijgen."

Snelle verhuizing

Hoewel het administratief, juridisch en financieel even een puzzel is, is Roy er als de kippen bij. Het huis in Nederland is binnen anderhalve week verkocht. Negen weken later zitten ze al in Denemarken. Vanuit daar begint de zoektocht naar een huis. Inmiddels wonen Roy en Helga al anderhalf jaar in Ny Harløse op een half uur van Kopenhagen. Roy: "Ik heb er echt geen moment spijt van gehad. Ik kan mijn werk vanuit Denemarken prima doen. Ik ben al een paar keer teruggereden naar Nederland en dan probeer ik zoveel mogelijk mijn klanten te bezoeken. Maar zodra ik weer over de Deense grens rijd, valt er écht wat van me af. Het uitzicht over de weilanden en bossen, dat geeft zoveel minder prikkels. Het is hier écht heerlijk. Dat ik deze kans heb gekregen van Roxit is supergaaf.

Aanpassingsvermogen

Na het vertrek van Roy blijkt dat er meer collega's een soortgelijke constructie wel zien zitten. Toch voegen vooralsnog weinig mensen écht de daad bij het woord. Stephan Scholten: "Er zit wel iemand op Ibiza, maar dat is van tijdelijke aard." Klaas van den Bosch: "We hebben na het vertrek van Roy natuurlijk wel gesproken over een aantal kaders. Zo is het bijvoorbeeld een voorwaarde dat iemand in dezelfde tijdzone zit. Dankzij de inzet van teamcoaches weten we hoe het met de mensen gaat. Ook als ze op afstand zitten. Dat blijft namelijk ook belangrijk." Stephan: "We willen een weerbare organisatie zijn, dan horen experimenten zoals deze er bij. Een bedrijf moet in deze tijd snel kunnen aanpassen." Klaas: "Natuurlijk is het even wennen. Roy staat nu op de payroll in Denemarken en daar gelden andere arbeidsvoorwaarden. Dat komen we weer tegen met bijvoorbeeld salarisindexatie en vrije dagen. Neem Koningsdag bijvoorbeeld... Maar gelukkig is het voor Roy inmiddels mogelijk om zijn vrije dagen op de Nederlandse dagen af te stemmen."

Meer informatie?