Gevallen tijdens het skiën. Wat nu?

08 februari 2022
Gevallen tijdens het skiën. Wat nu?

Tijdens een wintersportvakantie zit een ongeluk in een groter hoekje dan anders. Het is een hele actieve vakantie, u bent volop in beweging en gebruikt vaak spieren die u normaal gesproken minder gebruikt. Een val of ongeluk gebeurt vaak wanneer u vermoeid raakt, maar het kan ook zijn dat iemand anders een ongeluk veroorzaakt waar u ‘slachtoffer’ van wordt. In beide gevallen is het heel vervelend en wilt u natuurlijk goed geholpen worden.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding van uw wintersport kan blessures en ongevallen voorkomen. Probeer voor de vakantie de spieren te trainen en aan de conditie te werken. Neem eventueel een paar lessen, deze zorgen ervoor dat u weer met vertrouwen de piste op stapt. Daarbij is het dragen van een helm heel belangrijk. Tijdens het skiën gaat u met enorme snelheid naar beneden, vaak sneller dan wanneer u op een brommer rijdt.

Hulp op de piste

Wanneer u zelf of een reisgenoot is gevallen en voelt dat u niet meer verder kunt skiën is hulp het allerbelangrijkste. Schakel de pistedienst in. Zij zullen eerste hulp verlenen en zorgen dat u veilig naar beneden wordt gebracht. Wanneer u op een moeilijk bereikbare plaats ligt of wanneer u ernstig gewond bent zullen de hulpverleners kiezen voor een helikopter. In alle andere gevallen wordt u naar beneden gebracht met de welbekende banaan en/of sneeuwscooter en staat er onderaan de piste een ambulance te wachten die u naar het ziekenhuis brengt.

In het ziekenhuis

In het ziekenhuis moet u uw gegevens laten zien. Zorg er daarom voor dat u tijdens het skiën altijd een identiteitsbewijs, uw zorgpas en eventueel uw EHIC-pas bij u heeft. De EHIC-pas is de European Health Insurance Card. Dit is een gratis Europese zorgpas. Deze staat standaard op de achterkant van uw verzekeringspas, mocht dit niet zo zijn dan kunt u deze gratis aanvragen bij uw zorgverzekeraar.

Wanneer u weet wat er aan de hand is en wat het behandelplan wordt, dan kunt u contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij of adviseur. U kunt uitleggen wat er aan de hand is en welke zorg er verleend gaat worden. De verzekeringsmaatschappij of adviseur kan u vertellen welke kosten worden vergoed en hoe u het beste verder kunt handelen.

Wintersportdekking

Een wintersportvakantie is niet standaard opgenomen in de voorwaarden van uw reisverzekering. Dit is een aparte dekking. Heeft u deze niet afgesloten dan bent u niet verzekerd voor de kosten die gemaakt zijn voor het vervoer van de piste naar het ziekenhuis en vaak ook niet voor de (uitgebreide) behandeling in het ziekenhuis wanneer de kosten hiervan de kosten die u in dit geval in Nederland zou maken overstijgen. Het is daarom heel belangrijk om een goede wintersportdekking af te sluiten voordat u vertrekt voor uw wintersportvakantie.

Off-piste skiën

Houdt u van risico’s en gaat u ook off-piste skiën zonder een ervaren gids of instructeur? Dan moet u er rekening mee houden dat u dan niet verzekerd bent. Bijna geen enkele wintersportverzekering dekt de kosten in dit soort gevallen. Wilt u weten welke kosten wel gedekt worden onder een wintersportdekking? Informeer bij uw adviseur van zekerheuts of een wintersportdekking voor u een verstandige keuze is.

Meer informatie?