Onderhoudskosten aan uw woning; waar moet u rekening mee houden?

08 juni 2023
Onderhoudskosten aan uw woning; waar moet u rekening mee houden?

Wanneer u een eigen huis heeft, moet u zelf zorgen voor het onderhoud. Denk hierbij aan het schoonmaken van de dakgoot, het vervangen van een rubbertje bij een lekkende kraan, maar aan ook het verven van het houtwerk en zelfs het laten voegen van de gevel. Vaak zijn dit kleine klusjes en zijn de kosten niet zo hoog, maar dat is niet bij alles zo. De prijs van sommige onderhoudsklussen kan snel oplopen.

Gemiddelde onderhoudskosten en uitschieters

Het Nibud heeft onderzocht wat de jaarlijkse kostenpost is voor het onderhoud aan uw woning. Dit is uiteraard een gemiddelde want de onderhoudskosten zijn afhankelijk van het soort huis. Heeft u een huis uit de jaren ’60, dan zijn de kosten vaak hoger dan bij een nieuwbouwwoning. En natuurlijk zit er ook een groot verschil tussen een rijtjeswoning en een vrijstaand huis. Volgens het Nibud is het onderhoud een jaarlijkse kostenpost van ruim 1% van de gemiddelde huizenprijs. Dit bedrag is op dit moment rond de €420.000,-, dat is per jaar ongeveer €4200,-. Per maand betekent dit dat u ongeveer €350,- kwijt bent aan de onderhoudskosten van uw woning.

Van uitstel komt vaak afstel

Heeft u klussen die aangepakt moeten worden bij uw woning, maar schuift u deze steeds voor u uit? Uitstellen zorgt ervoor dat de zaken alleen maar erger worden. Een kleine onderhoudsklus kan zo een dure en tijdrovende zaak worden. Ook wordt uw huis minder waard wanneer het niet goed onderhouden is. Zorg ervoor dat u een goede planning maakt en het onderhoud snel oppakt. Maak een onderhoudsplan zodat u in ieder seizoen de klussen oppakt die nodig zijn. Vereniging Eigen Huis heeft een speciale lijst met daarop alle klussen die gedaan moeten worden. Zo kunt u gemakkelijk aan de slag en vergeet u niets.

Grote aanpassingen

Naast het reguliere onderhoud moeten er ook wel eens grote projecten opgepakt worden. Verduurzamen van woningen is op dit moment een populaire wens. Dit zijn vaak projecten met hogere kosten. Wanneer u bijvoorbeeld kiest voor zonnepanelen of een warmtepomp dan heeft u daar extra financiële ruimte voor nodig. Het is dan goed om de kosten en baten af te wegen om te kijken of deze investering voor u interessant is.

Advies van een financieel expert

Wilt u meer weten over de financiële middelen die u nodig heeft voor het verduurzamen van uw woning? En welke mogelijkheden er zijn om dit mogelijk te maken? Maak een afspraak met een financieel adviseur van zekerheuts. Wij helpen u graag.

Meer informatie?