Steeds minder mensen bouwen pensioen op

20 februari 2023
Steeds minder mensen bouwen pensioen op

Uit onderzoek is gebleken dat steeds minder mensen pensioen opbouwen; een kwart van de werkenden bouwt bijna geen pensioen op. Steeds meer mensen in de zorg en het onderwijs kiezen ervoor om als ZZP’er aan de slag te gaan, waardoor dit probleem alleen maar toeneemt. Er is een nieuwe pensioenwet in de maak, maar dit zal waarschijnlijk geen oplossing bieden voor het steeds minder opbouwen van pensioen.

Alleen AOW is niet voldoende

Het aantal ZZP’ers steeg in 2022 naar 1,2 miljoen. Deze groep bouwt niet automatisch pensioen op en zou dit eigenlijk zelf moeten regelen. Naast deze 1,2 miljoen werkende ZZP’ers is er ook een groep mensen die wel een dienstverband heeft, maar geen pensioenregeling. Een grote groep mensen, die na hun pensioen alleen een AOW heeft om op terug te vallen! Dit is een groot gevaar want een AOW is vaak niet voldoende om van rond te komen.

Aansluiten bij een pensioenfonds

ZZP’ers zorgen vaak niet voor de opbouw van pensioen en ook werkenden zonder pensioenregeling ondernemen hierin geen actie. Een van de redenen hiervoor is dat het niet gemakkelijk is om aan te sluiten bij een pensioenfonds. Daarbij komt dat mensen het geld liever nu uitgeven, in plaats van sparen/opbouwen voor later.

Nieuwe pensioenwet

De nieuwe pensioenwet biedt helaas geen uitkomst voor deze grote groep mensen die geen pensioen opbouwt. Er zijn wel wat positieve punten zoals het feit dat ZZP’ers hun verdiensten fiscaal vriendelijk opzij kunnen zetten voor hun pensioen. Daarnaast gaan werkenden van 18 tot 21 jaar ook al pensioen opbouwen en start de pensioenopbouw voor uitzendkrachten direct en niet meer na een paar maanden.

Er is echter geen pensioenplicht opgenomen in de nieuwe pensioenwet. Het blijft een eigen keuze. Het zou voor ZZP’ers beter zijn wanneer duidelijk is hoeveel pensioen ze moeten opbouwen en hoe ze dat geld kunnen doorberekenen in hun tarief.

Pensioenregeling

Bent u ZZP’er of wilt u weten of u wel voldoende pensioen opbouwt? Maak een afspraak met een adviseur van zekerheuts. Wij staan voor u klaar met goed advies en de juiste ondersteuning. Zo weet u zeker dat u zich goed voorbereid op de (verre) toekomst.

Meer informatie?