Adams Musical Instruments is dé speciaalzaak voor slagwerk en blaasinstrumenten in Limburg. Instrumenten uit de eigen fabriek gaan de hele wereld over, tot de New York Philharmonic aan toe. Maar voor muzikanten uit de regio zijn vooral de winkel en reparatieservice interessant. Hier delen eigenaar Frans Swinkels en zijn collega’s hun kennis, kundigheid en liefde voor muziek met klanten.
Frans heeft zelf een achtergrond als slagwerker én houtbewerker. Zo kwam hij in 1988 de zaak van André Adams binnen. “Ik was een faniek slagwerker en de slagwerkenfabriek lag om de hoek.” Van het een kwam het ander: Frans ontmoette de dochter van André, werd schoonzoon én compagnon, en breidde samen met zijn schoonvader het aanbod verder uit. In 2001 nam hij het roer volledig over.
Vandaag de dag telt Adams Musical Instruments winkels in Ittervoort en Lummen (België) en een eigen fabriek voor slagwerk en koperblaasinstrumenten. “In Ittervoort tellen winkel en fabriek samen zo’n 35.000 m2, goed voor een productie van 15.000 stuks slagwerk en 2.500 blaasinstrumenten per jaar. 98% daarvan exporteren we over de hele wereld”, vertelt Frans. “De rest gaat naar muzikanten in Nederland, grotendeels via onze winkels. Die verkopen naast ons eigen merk ook concurrerende merken.”
Daarnaast heeft het bedrijf een eigen reparatieservice. “Als er iets mis is met je blaasinstrument, wil je dat iemand met kennis en kundigheid daarnaar kijkt. We hebben 10 mensen in dienst die alle merken en types met originele onderdelen repareren, hoe moeilijk het defect ook is. Een deel van hen is professioneel blazer. Zij kunnen instrumenten na reparatie op professioneel niveau beoordelen.” Uitstekende service vindt Frans ongelooflijk belangrijk. “Wij zijn een familiebedrijf. Kan niet, bestaat niet. En wil niet, dat bestaat ook niet.”
Die instelling ziet hij terug bij Zekerheuts. Dat bleek toen Adams Music Centre zo groot werd, dat het van de toenmalige verzekering naar de beurs moest. “Na het eerste jaar kwamen ze opeens met allerlei eisen. Die zouden ons als bedrijf veel geld kosten. Zekerheuts zette er in overleg met ons een tweede spoor naast, zonder al die eisen.” Toen de oude verzekering daar lucht van kreeg, liet ze óók haar eisen vallen. Daarmee was voor Frans de maat vol. “Zo ga je niet met elkaar om. Wij proberen altijd alles te doen wat in ons kunnen is. En ik moet zeggen: bij Zekerheuts is dat exact hetzelfde.”